LEČINE PALAČINKE

Sestavine za palačinke:

1 skodelica rdeče leče

2 skodelici vode

ščepec soli (po želji)

Preizkusila sem veliko variacij priprave lečinih palačink, a mi nikoli niso uspele, dokler nisem zasledila recepta kot vam ga predstavljam. Ok, ni mi uspelo čisto iz prvega poskusa, a z vsako ponovitvijo je bilo bolje. Zato ne obupajte takoj.

V posodo zlijemo eno skodelico rdeče leče in 2 skodelici vode. Pustimo namakati vsaj 6 ur.

Pomemben korak! Po namakanju pogledamo, do kje v posodi seže voda.  Najbolje, da kar označimo ali pa uporabimo posodo z označenimi količinami. Vodo odlijemo, lečo splahnemo in ponovno dolijemo vode, kolikor smo je zlili stran.

Lečo, vodo, sol (po želji) v mešalniku zmešamo do gladkega. Maso pustimo počivati vsaj pol ure.

Palačinke pečemo na nizki temperaturi, cca 3-4 min na vsaki strani (dokler robovi ne porjavijo in se zlahka odlepi od ponve).

Palačinke lahko jemo za zajtrk, kosilo ali večerjo. Za zajtrk jih lahko namažemo s sladkim namazom (npr. malinino marmelado ali datljevim namazom (http://www.akilea.si/2020/10/31/veganske-palacinke-z-malinino-marmelado-in-sezamom-ali-datljevim-namazom/ ), za kosilo ali večerjo pa pečeno oz. dušeno zelenjavo, meso, kalčke, semena, …

Lečine palačinke imajo sprva nekoliko nenavaden okus, še posebej, če je še niste vajeni.

A se s časom navadite. Meni so všeč, ker so enostavne za pripravo, hranljive in cenovno ugodne. In še zame zelo pomemben dejavnik – ne obtežijo prebave. No, veliko je tudi odvisno od nadeva, zato ne pretiravajte.