Naturopatija

Naturopatija

Naturopatija je veda, ki temelji na človekovi moči samozdravljenja in posameznika obravnava povsem individualno in kot celoto (z njegovimi konstitucijskimi lastnostmi, okoljem, v katerem živi, čustveni vidiki, itd.) ter s pomočjo različnih tehnik (iridologija, tradicionalna kitajska medicina, opazovanjem telesa, jezika, aurikoloterapija, itd.), ne odpravlja zgolj simptome težav, ampak išče VZROKE le-teh.

Najpomembnejši nalogi naturopata sta:

 • ponovna vzpostavitev ravnovesja v telesu, spodbuditev pretoka energije, s čimer se stimulira sposobnost samozdravljenja,
 • posameznika ozavestiti, da je prvi korak h kakovostnejšemu življenju, prevzemanje odgovornosti za lastno zdravje v svoje roke ter ga naučiti, kako si lahko sam najbolj pomaga do dobrega počutja.

Za posameznika se tako pripravi načrt, ki zajema njemu prilagojeno prehrano ter tehnike za spodbuditev moči samozdravljenja.

Naturopatija je vsekakor lahko tudi preventiva ali dopolnitev uradnemu klasičnemu zdravljenju, saj bolj kot smo v ravnovesju, bolje učinkujejo predpisana zdravila ali terapije.

Naturopatija je za tiste, ki si želite:

 • celostne obravnave

 • vzpostaviti ravnovesje v telesu

 • odpraviti vzroke zdravstvenih težav in ne zgolj odpravljati simptome

 • spodbuditi moč samozdravljenja

 • prevzeti odgovornost za zdravje v svoje roke

 • naučiti se, kako si lahko sami najbolj pomagate do kakovostnejšega življenja

Naturopatska načela

 • 1.načelo: Ne škoduj (Primum non nocere)

Naturopati izberejo najbolj neinvazivno in neškodljivo terapijo, prilagojeno posamezniku.

 • 2.načelo: Zdravilna moč narave (Vis medicatrix naturae)

Naturopati priznavajo moč samozdravljenja telesa in mu pri tem pomagajo.

 • 3.načelo: Ugotoviti in ozdraviti vzrok (Tolle causam)

Naturopati se osredotočajo na iskanje in odpravljanje vzrokov zdavstvenih težav in ne odpravljajo le posledic.

 • 4.načelo: Naturopat je učitelj (Docere)

Naturopati ljudi učijo, naj prevzamejo odgovornost za svoje zdravje, učijo jih zdravega načina življenja, prehrane in gibanja. Posebno pozornost ima tudi odnos naturopat – zdravljenec.

 • 5.načelo: Oseba kot celota (Tolle totum)

Naturopati človeka obravnavajo kot celoto, kot skupek čustvenega, fizičnega, mentalnega in duhovnega.

 • 6.načelo: Preventiva

Naturopati svoje izkušnje in znanje prenašajo naprej, z namenom ohranjanja zdravja in preprečitve bolezni.

Iridologija

Kaj o vašem zdravju povedo vaše oči?

Pravijo, da so oči zrcalo duše, ampak ali ste se kdaj vprašali, zakaj imate vi npr. “pike” po očesu, vaš partner pa ne, zakaj vaše oči niso več tako modre kot so bile v otroštvu, zakaj so sedaj bolj zelene in ne več rjave, kot so bile v mlajših letih? In še bi lahko naštevala.

Celotno oko nam veliko pove o naši vitalnosti, imunskemu sistemu, o delovanju posameznih organov in sistemov, o zasičenosti s toksini, o značaju, o podedovanih in pridobljenih težavah ter celo o predispozicijah za težave v prihodnosti. Vse to se lahko lahko vidi na pregledu vaših oči, t.i. iridološkem pregledu.

Vedno znova sem navdušena, kako lahko preko informacij, ki mi jih vaše telo podaja, pomagam.

Aurikoloterapija

Ali ste vedeli, da nam tudi naša UŠESA lahko marsikaj razkrijejo o nas – tako na fizičnem kot na čustvenem nivoju?

Z metodo, imenovano AURIKOLOTERAPIJA in je del tradicionalne kitajske medicine, lahko z opazovanjem ušes, njihove oblike, morebitnih madežev, izpuščajev, ekcemov, izrastkov in podobno, veliko izvemo o stanju v našem telesu. S stimulacijo energetskih točk pa spodbudimo pretok energije in veliko vplivamo na izboljšanje počutja in odpravljanje težav.

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) in diagnostika

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) je sistem, ki se že več tisoč let uporablja za preprečevanje, diagnosticiranje, iskanje vzrokov, nastanka bolezni ter kako jo odpraviti. Temelji na prepričanju, da Qi (vitalna življenjska energija) teče po meridianih (kanalih) v telesu in ohranja človekovo duhovno, čustveno, duševno in fizično zdravje v ravnovesju.
TKM želi obnoviti ravnovesje in harmonijo telesa med naravnimi nasprotnimi silami yina in yanga, kar lahko blokira Qi in povzroči bolezni. Pri tem si pomaga s prehrano, z akupresuro, akupunkturo, zeliščno terapijo, meditacijo, moxa terapijo, telesno vadbo, (samo)masažo.

TKM obravnava človeka celostno, kot nedeljivo celoto, zato se je razvila teorija 5 elementov, katere osnove značilnoti so prikazane v tabeli. Povezave med posameznimi organi bomo spoznavali kasneje.

Neločljivo povezana s konceptom celostne analize pojavov je tako tudi teorija o Yinu in Yangu, ki izhaja iz stare kitajske filozofije Taoizma. Yin in Yang označujeta vzajemno povezana pojava, ki soustvarjata harmonično celoto. V vsakem Yinu je tudi nekaj Yanga in obratno.

Yin koncept: ženska, noč, tema, luna, zemlja, mraz, hlad, vlaga, notranjost, spodaj, voda, majhno, šibko, leva, črna barva, zadaj, sprednji del, prostor; ure: 12h do 24h

V telesu se Yin kaže kot: notranjost telesa, sprednja stran (prsi in želodec), polni notranji organi (jetra, ledvice, pljuča, vranica, srce), blato in urin, prehranjevalni Qi, moten, kri, okus, zemlja, voda, kovina, drobni, globoki, počasni, kisel, slan in trpek okus, bledica, šibek pulz, primanjkljaj.

Yang koncept: moški, dan, svetloba, sonce, nebo, vročina, toplota, suša, zunanjost, zgoraj, ogenj, veliko, močno, desna, bela barva, spredaj, zadnji del; ure: 24h do 12h

V telesu se Yang kaže kot: zunanjost telesa, površina telesa, hrbtna stran (hrbet, hrbtenica), zgornja stran, votli notranji organi (žolčnik, želodec, debelo in tanko črevo, mehur), Qi, vitlanost, obrambni Qi, bister, solze, pot, slina, veliki, površinski, hitri, močan pulz, sladek, grenek in brezokusen, vonj, rdečica, les, ogenj, prebitek.

Pri opazovanju telesa ne moremo brez diagnostike obraza, jezika, pulza, telesa, ušes. Telo nam lahko ogromno pove, le prisluhniti mu moramo.